لایه های اتمسفر
دسامبر 18, 2018وارونگی هوا (Inversion)
دسامبر 18, 2018 صعود هوا در جو تا ارتفاعی ادامه دارد که سبکتر، یعنی گرم تر از هوای محیط خود باشد. در چنین شرایطی هوا ناپایدار است و چنین حالتی را ناپایداری می گویند.
توده هوای صعودکننده، در یک ارتفاعی، سردتر و در نتیجه سنگین تر از هوای بالای خود خواهد شد و دیگر نمی تواند صعود کند. در این حالت آن را هوای پایدار می نامند.
تعریف تغيير آدياباتيكي :
هر گاه توده هوايي چنان تغيير كند كه با محيط اطراف خود هيچ گونه مبادله گرمايي انجام ندهد اين تغيير را آدياباتيكي مي گويند . به تعبير ديگر يعني درجه حرارت آن توده هوايي فقط در اثر انبساط و تراكم كم يا زياد گردد.
*اگر مقدار افت محیطی دما بیشتر از افت آدیاباتیک آن باشد، هوا ناپایدار و اگر کمتر از آن باشد، هوا پایدار است.
نا پایداری مشروط:
گاهی ممکن است قسمتی از هوای یک منطقه پایدار و قسمتی دیگر از آن ناپایدار باشد. این حالت را ناپایداری مشروط می نامند.
انواع پايداري
1- پايداري مطلق (positive stability or absolute stability):
با مقايسه كاهش حقيقي دما در لايه هاي مختلف جو ، با كاهش دما نسبت به افزايش ارتفاع در هواي خشك و هواي مرطوب ، درجه پايداري جو قابل تخمين خواهد بود.
هنگامي كه ميزان كاهش حقيقي دما با ارتفاع كمتر از كاهش دما با ارتفاع در مرحله آدياباتيكي مرطوب باشد ، هوا را پايدار مطلق گويند .
يك بسته هوا در حالت پايداري مطلق اگر تحت تأثير نيرويي به سمت بالا صعود نمايد نسبت به محيط اطراف خود سردتر شده و به محض آنكه نيروي محركه از ميان برود مجدداً به سمت پائين و به محل اوليه خود بر مي گردد ؛ به همين صورت اگر نيرويي باعث نزول بسته هواي پايدار مطلق شود اين بسته هوا نسبت به محيط خود گرم تر شده و به محض آنكه نيروي محركه خارجي كه باعث نزول آن شده است از بين برود هوا به فوريت به محل اصلي خود صعود مي كند.
2 - پايداري خنثي (neutral stability) :
اگر كاهش حقيقي دما با ارتفاع محيط بين كاهش دما با ارتفاع در مرحله آدياباتيكي خشك و مرحله آدياباتيكي مرطوب قرار گيرد هوا به طور مشروط پايدار مي باشد . اگر هوا به حالت اشباء باشد در اين صورت آن هوا ناپايدار و اگر غير از اشباء باشد آن هوا پايدار خواهد بود . به عبارت ديگر پايداري و ناپايداري هوا بستگي به ميزان رطوبت موجود در هوا دارد.
3- پايداري منفي يا نا پايداري (negative stability) :
هنگامي كه كاهش حقيقي دما با ارتفاع در لايه اي از جو بزرگتر از كاهش دما با ارتفاع در مرحله آدياباتيك خشك باشد ، بدون توجه به مقدار رطوبت بسته هوا كه ممكن است داشته باشد، در اين صورت هوا ناپايدار مطلق خواهد بود.
نشانه های ناپایداری جو:
• ابرهای کومولوس(جوششی)
• دودی که مستقیما به بالا صعود می کند
• پدیده هوایی نظیر تنوره دیو (Dust devil)
• تند باد های آنی (Gusty wind)
• توربولانس
• دید خوب
نشانه های پایداری جو:
• ابرهای استراتوس
• پدیده وارونگی هوا
• صعود دود تا ارتفاع مشخص و سپس گسترش پیدا کردن به اطراف