نیروی کوریولیس
دسامبر 26, 2018
دید پروازی
دید پروازی
دسامبر 27, 2018

خواب

روان و ریکاوری

رابطه بین روان و جسم یک تناسب است. هرچه جسم سالم تر، روان آرام تر و هرچه روان آرام تر، جسم باتوان و قدرت عملکردی بالاتر .

آنچه امروز برای همه مشخص است مسائل متعددی از جمله استرسی ،تنش ،استراحت ،ریکاوری،تغذیه و... تاثیر مستقیم بر عملکرد نهایی فرد وعلی الخصوص ورزشکاران دارد که در این میان انچه خودنمایی میکند ریکاوری و استراحت ورزشکار است.

خواب به عنوان اصلی ترین و مهم ترین منبع ریکاوری مغز نقش مهمی در این روند دارد.


تاثیر کم خوابی در حوادث ورزشی :

زمانی که حوادث ورزشی یا حتی غیر ورزشی را مورد بررسی قرار میدهیم بی خوابی شخص یا اشخاص تاثیر مستقیم بر شرایط داشته است.عملکرد مغزدر صدم ثانیه است به همین علت زمانی که جسمی به سمت شما پرتاب میشود در کسری از ثانیه شما عکس العمل نشان میدهید.

در سال 1986 شاتل فضایی چلنجر در یک روز سرد زمستانی همراه با 7 سرنشین به فضا پرتاب شد .حدود 10 مایل بالا رفت و یک دفعه منفجر شد.

هر هفت نفر فضانورد این شاتل جان خودشان را از دست دادند.کمیته تحقیقات ویژه ای برای پیدا کردن دلیل وقوع این حادثه تشکیل شد .پس از بررسی های عمیق محققان دریافتند مسئولین پرواز این شاتل اشتباهات جدی در مراحل تصمیم گیری داشتند.

آنها این قدرت را داشتند از سانحه جلوگیری کنند اما به دلیل خستگی و کم خوابی زیاد نتوانستند دقت کافی به خرج دهند .تمام مسئولین این پرواز مهم تمام شیفت شب پیشین را مشغول کار بودند و فقط دوساعت فرصت خواب داشتند.

کمیته تحقیقات در اعلام نهایی کم خوابی را خطری جدی برای پروژه های مهم اعلام کردند هرچند کار مداوم قابل تحسین باشد.


تاثیر خواب در تصمیم گیری و هوشیاری مغز :

در آزمایش دیگری دانشمندان آزمایشات بر روی افراد مختلف در شرایط متفاوت اجرا نمودند.افراد مورد آزمایش به صورت متناوب در شرایط بی خوابی و بد خوابی قرار گرفتند.

اولین مشخصه این افراد تند خویی های مفرط.عصبانیت های شدید،اشتباهات بصری،عدم حس بویایی و ضربان قلب بالا و دیگر مشکلات جسمی بالا بود .

در افرادی که کم خواب بودند تصمیم های اشتباهشان 35 درصد افزایش یافته بود و توان یادگیری به شدت پایین امده بود.

آنچه این دانشمندان دریافتند این بود که ساعت بدن انسان ها با تاریکی هوا آرام آرام آماده به خواب رفتن است و حدود 2 الی4 ساعت بعد از غروب آفتاب بنا به سن و شرایط فرد بدن و جسم به خواب میرود و حدود یک ساعت قبل از طلوع اماده بیدار شدن است.

زمانی که به صورت عمد این چرخه بهم میریزد و شرایط خواب فرد عوض میشود هورمون های کورتیزول و ادرنالین که استرس زا هستند در بدن باقی می مانند.

خواب عمیق و راحت یکی از ساده ترین و بهترین پادزهرهای استرس است.

مدت زمان خواب معمولا بین 6 الی 8 ساعت است و بهترین زمان خواب بین ساعات 10 شب الی 4 صبح است.

 

خواب عمیق و راحت یکی از ساده ترین و بهترین پادزهرهای استرس است

لیلی ابراهیمیان
لیلی ابراهیمیان
خلبان پاراگلایدر آکادمی ورزش های هوایی هورمز با 3 سال سابقه پرواز.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *