قیچی باد (Wind shear)
دسامبر 18, 2018عادات غذایی مفید
دسامبر 20, 2018Aspect Ratio
اصطلاحا نسبت طول بال به عرض بال را که همان نسبت Wing Span بال به Average Chord line بال یا همان Mean Aerodynamic Chord به اختصار (MAC) میباشد را Aspect Ratio میگویند .
به تعبیر دیگر بدین معنا است که Airfoil در یک A.O.A ثابت به ازای Lift تولید شده چه مقدار Drag تولید میکند.
Aspect Ratio = Wing Span / Average Chord Line
در کل Airfoil ها از نظر Aspect Ratio به دودسته تقسیم می شوند:
Low Aspect Ratio.1
High Aspect Ratio.2
Low Aspect Ratio
بالهایی هستند که طول و عرض زیادی دارند.
High Aspect Ratio
بالهایی هستند که دارای طول زیاد و عرض کم هستند و از نظر کارایی و تولید Lift از Low Aspect Ratio کارآمد تر میباشند.
زیرا زمانی که Wing Vortex توسط بالها بوجود می آیند با حرکت هوا از پرفشار به کم فشار درصدی از Total Lift هواپیما کاهش می یابد هرچه عرض بال در Wing Tip کمتر باشد درصدی از Lift ی که از دست میدهیم عدد کوچکتری خواهد شد .
یعنی در ازای تولید یک واحد Lift وسیله پروازی Drag کمتری تولید میکند . Efficiency این بالها در هنگام Engine Fail بالاتر است .که این Efficiency را بر اساس Lift به مقدار Drag Ratio در POH وسیله پروازی تعریف میکنند
خلبان عملا در پرواز با سه آیتم میتواند Lift هواپیما را کنترل کتد :
1. سرعت هواپیما
2.تغییر زاویه حمله A.O.A
3. تغییر Wing Area و Wing Surface
چون Flap هایی که روی هواپیما نصب شده است همه نمیتوانند سطح بال را تغییر دهند به همین جهت تغییر سطح بال در بعضی ازموارد مورد استفاده قرار میگیرد .
از این رو مهمترین عوامل تغییر Lift تغییر سرعت و تغییر A.O.A می باشد که در اصل این دو آیتم عکس یکدیگر عمل میکنند .
با افزایش A.O.A چون حرکت الیاف هوا روی Airfoil کمتر میشود در اصل سرعت هواپیما کم میشود ولی هوای پرفشار زیر بال در اثر Impact Air یا همان هوای برخوردی فشارش بیشتر میشود و چون اختلاف فشار بین دو منطقه اطراف بال زیاد میشود باعث افزایش Lift میشود .
افزایش A.O.A باعث افزایش Lift وسیله پروازی میشود . در اصل با افزایش A.O.A مقدار CL افزایش پیدا میکند که این افزایش باعث تولید Lift بیشتر میگردد .
افزایش A.O.A مقدار CL یا همان Center Of Lift یا همان مرکز برآیند نیروی Lift تولید شده توسط Airfoil را به طرف جلو یعنی به طرف Leading Edge حرکت میدهد یعنی به طرف جایی که بیشترین اختلاف فشار وجود دارد .
افزایش A.O.A تا یک حد ماکزیممی که توسط سازنده وسیله پروازی تعریف شده است میتواند عامل افزایش Lift باشد.
ولی اگر این زاویه از حد تعریف شده خود عبور کند افزایش A.O.A عامل کاهش Lift هواپیما خواهد شد که در این حالت هوای High Pressure زیر بال از قسمت Trailing Edge به روی بال حرکت میکند و حالت Air Stream هوا را به هم میزند که اصطلاحا به این حالت ما Stall میگوییم.
Aircraft category
ultra light: below 700 kg
Light: 700-7000 kg
Medium: 7000-136000 kg
Heavy: above 136000 kg