Take off در باد شدید
در صورتی که عمل Take off به درستی انجام نشود میتواند باعث ایجاد خطر و یا حتی آسیب به خلبان شود.
در این مطلب سعی می کنیم نکات لازم جهت Take off در باد شدید را آموزش دهیم .
در ابتدا یادآور می شویم حتماً قبل از اقدام به Take offیا تمرین در باد شدید از چک کردن موارد امنیتی قبل از پرواز شامل، کلاه و بند کلاه، سوزن کمکی، هارنس و بندهای هارنس، رایزر ها ،جهت و سرعت باد و ترافیک محل Take off یا تمرین فراموش نشود.
جمع موقت در باد شدید
یکی از مواردی که خلبانان زمان آماده شدن جهت تیک آف در باد شدید با آن مواجه می باشند انجام جمع موقت( کلم کردن) در باد شدید می باشد ،در ادامه نکاتی جهت انجام راحت تر جمع موقت یاداوری می شود:
*کلم کردن یا جمع موقت بال پاراگلایدر به این شکل است که خلبان با قرار دادن تمامی رایزر ها روی هم شروع به جمع کردن وحلقه حلقه کردن بندها کرده تا به پارچه بال برسد ، این روش در زمانی که باد کم می باشد مشکل ساز نیست . اما در باد شدید با قرار گرفتن لبه حمله در معرض باد انجام کار و حرکت شما روبهجلو دچار مشکل خواهد شد.
برای جلوگیری از این مشکل توصیه می شود قبل از اینکه رایزر ها را روی هم قرار دهید ابتدا رایزر های انتهایی هر دو سمت را گرفته، مقداری آنها را بکشید و سپس سایر رایزرها را روی آنها گذاشته و اقدام به جمع کردن وحلقه حلقه کردن بندها کنید این کار باعث می شود که بال بیشتر در کنترل بوده ،از پرشدن سلها از هوا جلوگیری شده و راحت تر بتوانید بال را جمع وحمل کنید.
گرفتن برک ها همیشه نمی تواند به شما کمک کند
یکی از مشکلاتی که بسیاری از خلبانان در هنگام تیک آف در باد شدید دارند این است که احساس میکنند گرفتن برک به مقدار زیاد باعث امنیت خواهد بود.
باید بدانیم که گرفتن برک بیش از اندازه و در زمان نامناسب میتواند باعث دردسر شود . پس باید خلبانان یاد بگیرند که در شرایط مختلف به مقدار لازم و در زمان مناسب از برک استفاده نماید.
*در هنگام تیک آف در باد شدید حتما برک ها را در دست نگه دارید. توصیه میشود دست را از داخل حلقه برک عبور داده تا در صورت باز شدن یا به پرواز درآمدن ناخواسته بال آمادگی مدیریت کردن شرایط را داشته باشید. قبل از اقدام به Take offدر باد شدید از بسته بودن کارابین ها و رایزر ها بدون هرگونه تاب و پیچ خوردگی اطمینان حاصل کنید. بند برکها را از محل دستگیره تا لبه فرار بال را چک کنید تا مطمئن شوید که گره نداشته باشد.
*در هنگام آماده شدن برای باز کردن بال (از حالت کلم) بندهایی را که حلقه حلقه کرده بودید به یکباره رها نکنید تا در داخل هم پیچ نخورند برای این کار همزمان با عقب رفتن و فاصله گرفتن از بال بندها را به صورت حلقه حلقه رها نمایید.
با بال یک دیواره بسازید
یکی از قدم های مهم جهت اقدام به انجام یک Take offخوب و سالم این است که شما بتوانید یک دیواره متقارن با بالتان درست کنید.
این کار را با مختصری پمپ کردن رایزر های A و استفاده از برک ها یا رایزر های انتهایی انجام دهید سپس با جابه جا شدن در جهت مناسب خودتان را در مرکز بال و کاملا پشت به باد نگه دارید.
اشتباه بسیاری از خلبانان در باد شدید پیچاندن بیش از اندازه بندهای برک به دوردست می باشد که این امر باعث کشیده شدن بیش از اندازه لبه فرار به سمت خلبان شده و کنترل شما بر روی بال دچار مشکل خواهد شد.
*اگر باد خیلی شدید نمی باشد می توانید با گرفتن مقدار مناسبی برک و در حالی که بالاتنه خود را رو به عقب متمایل کرده اید اقدام به هوا دهی و باز کردن بالتان نمایید این کار باعث می شود لبه فرار بال شما بر روی زمین خوابیده و کنترل آن برای شما راحت تر باشد.
روش دیگر استفاده از رایزر های انتهایی می باشد. به این صورت که : رایزر های انتهایی را از محل لینک ها گرفته و تا پشت هارنس به سمت عقب بکشید.
در بعضی موارد می توانید از رایزرهایB استفاده نمایید، به این صورت که: با گرفتن رایزر Bوکشیدن آنها به عقب بال را کنترل نمایید در این حالت دقت کنید که نباید رایزر های B را مانند حالت استفاده از رایزر های انتهایی به مقدار زیاد بکشید چرا که این کار سبب می شود تا بال از وسط تا خورده و به هم ریخته شود.
حالا که بال تحت کنترل شماست، پشت به باد و در مرکز بال بایستید در حالت تعادل باشید، فاصله پاها را رعایت کنید، زاویه ایستادن شما نسبت به بال مهم است.
پنج مرحله مهم launch کردن
برای انجام یک لانچ خوب رعایت موارد زیر را فراموش نکنید:
*کامل پشت به باد و در مرکز بال قرار داشته باشید.
*در حال تعادل بایستید (فاصله پاها ،زاویه مناسب ایستادن نسبت به بال و…
* در باد شدید رایزر ها را تا نیمه بالا آورده و سپس off riser کنید. دیر انجام دادن off riser در باد شدید باعث میشود بال از شما عبور کند.
کنترل دقیقاً قبل از چرخیدن شما اتفاق می افتد با این کار شما این امکان را دارید که از بروز بسیاری مشکلات که برای بال شما قبل پرواز ممکن است اتفاق بی افتد جلوگیری نمایید.
* قبل از چرخش از باز بودن کامل بال،عدم تو زدگی و کراوات و باز بودن بند ها اطمینان حاصل نمایید.
۴.چرخیدن turn
زمان مناسب جهت چرخش زمانی است که شما درست در مرکز بال قرار گرفته اید، بال بصورت level بالای سر شما قرار دارد و با کمترین میزان استفاده از برک ها و حفظ مسیر دویدن ،می توانید اقدام به چرخش نمایید.
در این حالت نگاهتان رو به جلو باشد مسیر دویدن خود را نگاه کنید و با نرمی بال را در مسیر نگه دارید مقداری بالا تنه خود را به سمت جلو بدهید تا با فشار بر تسمه های شانه ای و سینه انرژی بیشتری به سمت جلو وارد نمایید .
نکته:
*زمان بالا آوردن بال در حالت ریورز نسبت به بال بهگونهای بایستید که هردو رایزر شما به یک اندازه دچار کشیدگی باشد تا در هنگام بالا آوردن بال ،این مهم به صورت متقارن اتفاق بیفتد زیرا کشیده بودن یک رایزر نسبت به دیگری به معنی اعمال فرمان ناخواسته به بال بوده و باعث انحراف بال شما خواهد شد .
* هنگامی که بال بر روی سر شما قرار گرفته اما کاملا level نمی باشد ،جهت level کردن آن می توانید با انداختن وزن و تغییر دادن جهت خودمان به سمتی که بال به آن طرف منحرف شده (همراه با اعمال تراست مناسب)با نرمی و سرعت بیشتری بالتان را level نمایید.
*در هنگام launch ،از روی زمین تا حدود ۴۵ درجه منطقهای است که شما احتیاج دارید بیشترین نیرو را به بال وارد نمایید.
چند روش دیگر برای launch کردن
The ball launch
بال را در حالت کلم شده روی محل Take off و رو به باد قرار دهید. آرم بال در وسط و رو به روی شما قرار گرفته شده باشد.
از آزاد بودن لبه stabilizer در هر دو طرف مطمئن باشید و چک کنید کراوات نداشته باشد.
با فشار آوردن بر روی رایزر های A اقدام به launch نمایید، در این روش نسبت به روش قبل نیاز به اعمال انرژی بیشتری از طرف خلبان می باشد.
The slop launch
برای همه ما پیش آمده که در هنگام تمرین launch کردن در زمین صاف با اعمال ناگهانی انرژی به بال جهت بالا آمدن، باعث کنده شدن نا خواسته ما از روی زمین شده باشد . در هنگام تمرین بر روی زمین صاف و یا سطح شیبدار می توانید جهت جلوگیری از این اتفاق در هنگام بالا آوردن بال با حرکت به سمت بال و بالای شیب به آرامی باعث متعادل شدن انرژی بال شده و با نرمی و آرامش اقدام به Take off نمایید.
The crouch lanch
در هنگام launch کردن می توانید در ابتدا با خم شدن به سمت جلو و سپس در هنگام بالا آمدن بال، با عقب دادن بالا تنه و راست شدن مجدد باعث اعمال انرژی به بال شده و آن را راحت تر بالا بیاورید.
یکی از روشهای launch کردن در باد زیاد و بر روی سایتهای که دارای مساحت کمی می باشد استفاده از روش cobra launchمی باشد .
*لازم به ذکر است برای انجام این launch نیاز به تمرین و پشتکار مناسب تا زمان دستیابی به تسلط کامل بر آن می باشد.
در ادامه مراحل انجام این تکنیک را بیان میکنیم:
6 Comments
باسلام
مطلب بسیار خوب و دقیقی بود
ایشالا ما هم بتونیم با راهنمایی استاد به صورت دقیق اجرا کنیم
ممنون از شما
سلامت و موفق باشید
تئوری عالی بود.تقریبا جواب بسیاری از سوالات تیک آف و لانچ رو گرفتم.
امید انکه با ممارست بیشتر از پیش ،در جوار استاد عزیز جناب فیضی بتوانم عملا در پروازهایی سالم از آن بهره ببرم.
موفق و سلامت باشید
سلام
این مطلب آموزشی را مطالعه کرده و برایم مفید بود، از استاد فیضی عزیز و دوستان هورمز بابت نشر مطالب آموزشی کاربردی ممنون و سپاسگزارم.
ممنون از نکات کلیدی ورسا درهمه زمینه هاوتکنیکهای پروازی خیلی کامل بود وتونستم یکی از ایرادهایی که داشتم با این مقاله برطرف کنم وتشکر از استاد فیضی بابت راه اندازی این سایت